Preparing for Accuplacer On-line Arithmetic Test

The Accuplacer Arithmetic Test measures a student's ability to perform basic arithmetic operations and to solve problems that involve fundamental arithmetic concepts.  There are three content areas measured on this test:  1) Whole Numbers and Fractions, 2) Decimals and Percents, and 3) Applications and Problem Solving.  There are 17 questions.

The Whole Numbers and Fractions area includes addition, subtraction, multiplication, division, recognizing equivalent fractions and mixed numbers, and estimating.  The Decimals and Percents area includes addition, subtraction, multiplication, and division with decimals.  Percent problems, recognition of decimals, fraction and percent equivalencies, and estimating problems are also given.  The Applications and Problem Solving area includes rate, percent, and measurement problems, simple geometry problems, and distribution of a quantity into its fractional parts.

Questions from all three categories are always presented to the student, although the number of questions from each category varies with the student's skill level.  For example, if a student's responses show minimal arithmetic skills, presenting too many applications problems is pointless.  On the other hand, a student exhibiting good skills with whole numbers and fractions will be presented with more of these types of problems.  As a result, the proportion of questions in the various categories will automatically vary according to the student's responses.

Sample Questions (answers are found at the end)

Solve the following problems and select your answer from the choices given.

1. 2.75 + .003 + .158 =
A. 4.36
B. 2.911
C. 0.436
D. 2.938

2. 7.86 4.6 =
A. 36.156
B. 36.216
C. 351.56
D. 361.56

3. 7/20 =
A. 0.035
B. 0.858
C. 0.35
D. 3.5

4. Which of the following is the least?
A. 0.105
B. 0.501
C. 0.015
D. 0.15

5. All of the following are ways to write 25 percent of N EXCEPT
A. 0.25 N
B.
25N/100
C. 1/4
N
D. 25 N

6. Which of the following is closest to 27.8 9.6?
A. 280
B. 300
C. 2,800
D. 3,000

7. A soccer team played 160 games and won 65 percent of them. How many games did it win?
A. 94
B. 104
C. 114
D. 124

8. Three people who work full-time are to work together on a project, but their total time on the project is to be equivalent to that of only one person working full-time. If one of the people is budgeted for one-half of his time to the project and a second person for one-third of her time, what part of the third worker’s time should be budgeted to this project?
A.
1/3
B.
3/5
C.
1/6
D. 1/8

9. 32 is 40 percent of what number?
A. 12.8
B. 128
C. 80
D. 800

10.  Find the answer to the following:  8/9 x 4/8 =
A.  1.77 or 1 3/4
B.  .444 or 22/50
C.  .562 or 14/25
D.  2.04 or 2 1/25

11.  Find the answer to the following:  1/5 divided by 1/4 =
A.  1.25
B.  0.10 or 1/10
C.  1/20
D.  0.80 or 8/10

Answers:  1=B, 2=A, 3=C, 4=C, 5=D, 6=A, 7=B, 8=C, 9=C, 10=B, 11=D

Page maintained by School of Nursing
Last update on September 13, 2012